• Taal/Lang:

Trossen los!

In 2018 viert het LEC zijn negende lustrum. Daar zijn wij trots op. En dat willen wij tot uitdrukking brengen door in dit lustrumjaar een aantal bijzondere concerten te geven, met als overkoepelend motto: ‘Trossen los!’ Voor ons zomerconcert geldt dit zelfs letterlijk, want dit concert gaat deels op het water plaatsvinden. Bij de kerstconcerten gooien we figuurlijk de trossen los om uit te varen naar twee locaties die we in andere jaren niet aandoen. Ook is de instrumentele begeleiding bij dit concert bijzonder en wijken we in de keuze voor de kerstliederen af van het repertoire van de traditionele Christmas Carols.

 

Zomerconcert 2018: op het water en in het theater

In 2018 is er dynamiek rondom het thema water, zowel landelijk als plaatselijk. Voor ons zomerconcert, dat plaatsvindt op 30 juni, hebben wij dan ook een koppeling gemaakt met dit thema.  Wij hebben verbinding gezocht met een uniek Leids initiatief, dat van grote maatschappelijke betekenis is voor de stad en zijn burgers: het Singelpark. Rondom de historische singels van Leiden komt een aaneengesloten park waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten en sporten, waar buurtbewoners met elkaar tuinieren en recreëren, waar ruimte is voor kunst en cultuur (zie ook www.singelpark.nl ). Het park-in-wording is uniek omdat het een door Leidse bewoners ontwikkeld en gedragen initiatief is. Inwoners van de stad en de Gemeente Leiden werken samen om dit voor elkaar te krijgen. De Stichting Vrienden van het Singelpark speelt hierin een belangrijke rol.

 

Met ons lustrumconcert gaan wij een muzikale ode brengen aan het Singelpark.  Dit doen we door ons publiek mee te nemen op een vaartocht over de Leidse Singels. Tijdens de vaartocht zal het LEC een aantal lichtvoetige ‘waterliederen’ ten gehore brengen. Aan het eind van de vaartocht meren wij af bij een theater dat vlakbij de Leidse Singels ligt: theater Ins Blau. In het deel van het concert dat wij in dit theater uitvoeren, zingen we oude en moderne muziek, waarbij alle werken – van onder meer Palestrina, De Monte  en Whitacre – opnieuw een relatie hebben met het thema ‘water’. Ook staat een groter werk, Songs of the Fleet van Stanford, op het programma. Dit werk is voor koor met bariton solo en pianobegeleiding.

 

 

Kerstconcerten 2018: in de kerk én bij GGZ-instellingen

De kerstconcerten in 2018 gaan plaatsvinden in de Doopsgezinde Kerk in Haarlem en in de Leidse Marekerk , op respectievelijk 21 en 22 december 2018.

Het LEC heeft een traditie van Engelse muziek bij het kerstconcert. In het lustrumjaar, en indachtig het motto ‘Trossen los!’, willen wij ons publiek echter verrassen met een avontuurlijk programma met een Nederlands/Venetiaanse touch. Wij gaan een concert geven met oude muziek en veel uitdaging voor de koorleden, met werken van Sweelinck, Schütz en Gabrieli. Ter afwisseling gaat het koor eigentijdse bewerkingen van oude Nederlandse kerstliederen van de componist Jetse Bremer ten gehore brengen. Beslist uniek  aan deze kerstconcerten is dat we begeleid zullen worden door bijzondere oude instrumenten: een barok koperensemble met twee cornetti en drie sackbutts; een theorbe en verder door orgel. Zoals de feestelijke LEC-kersttraditie wil, zal het publiek ook een klein aantal liederen mogen meezingen.

 

In het lustrumjaar zijn niet alleen de kerstliederen en de instrumenten bij de oude muziek anders dan anders, wij hebben besloten dat we ter gelegenheid van het lustrum ook een ander publiek een mooie avond in de kerstsfeer willen gaan bezorgen. Dit doen we door voorafgaand aan de kerstconcerten op te treden voor de bewoners van twee GGZ-instellingen. Wij voeren bij deze instellingen een deel van ons kerstprogramma uit, met begeleiding van een kleiner aantal instrumentalisten.  

 

 

Reacties zijn gesloten.